Arbeidsdeskundige en Orthopedagoog Ali van Harten

“De juiste snaar raken in cliëntgesprekken – dat is de uitdaging.”

Met meer dan 50 jaar ervaring is Argonaut dé sociaal-medische adviespartner voor gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en centrale overheden. Alle collega’s die hier werken hebben hun eigen achtergrond, expertise en drijfveren. Wat motiveert hen om bij Argonaut te werken? En wat houdt hun werk in? Dat vertellen ze je graag! Het woord is nu aan Ali van Harten, Arbeidsdeskundige en Orthopedagoog bij Argonaut.

 

Hoe ben je bij Argonaut terechtgekomen?

“Na mijn opleiding Orthopedagogiek heb ik onder meer zo’n twintig jaar gewerkt als klantregisseur bij re-integratiebureaus en de Regionale Sociale Dienst in Zeist. De komst van de Participatiewet in 2015 en wijzigingen in de wet Wajong en Wet sociale werkvoorziening zorgden voor meer instroom van mensen met een beperking in de bijstand. Ik heb toen de opleiding Arbeidsdeskundige gevolgd om de re-integratie van deze doelgroep goed op te pakken. Na 5 jaar mensen met een arbeidsbeperking te begeleiden naar werk leek het me interessant om eens een andere rol in dit verhaal te vervullen. Zo ben ik bij Argonaut terechtgekomen.”

Wat houdt jouw functie als Arbeidsdeskundige bij Argonaut in?

“Ik adviseer gemeenten over de participatiemogelijkheden van hun cliënten op de arbeidsmarkt. Gemeenten willen dat mensen zo veel mogelijk meedoen in de samenleving, ook mensen met een arbeidsbeperking. Dat is allemaal vastgelegd in de Participatiewet. Daarom start de gemeente een re-integratietraject als iemand uitvalt. Loopt dat traject vast, of twijfelt de gemeente of iemand zo’n traject wel aankan, dan schakelen ze ons in als sociaal-medisch adviesbureau.

De eerste stap is dan dat een Adviserend arts van Argonaut de medische beperkingen onderzoekt. Ziet de arts medisch gezien benutbare mogelijkheden voor werk, dan ga ik vervolgens als arbeidsdeskundige in gesprek met de cliënt. Ik analyseer de gevolgde opleidingen, werkervaring en algemene vaardigheden. Die leg ik naast de beperkingen. Het profiel dat daaruit komt vertaal ik naar mogelijkheden op het gebied van werk. Dat kan betaald werk zijn, maar als dat in eerste instantie niet haalbaar is, kan dit bijvoorbeeld ook een werkervaringsplaats zijn.”

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

“Dat is toch wel om de juiste snaar te raken in de gesprekken die ik heb met klanten. Sommige klanten belanden door het verlies van hun werk in een soort rouwproces. Zij zien geen perspectief meer, en hebben het gevoel dat hun leven geen zin heeft. Het is dan aan mij om dat om proberen te buigen, om iemand in te laten zien dat re-integratie kan helpen om dat perspectief weer terug te krijgen.

Hetzelfde geldt voor mensen die al lang in de bijstand zitten, en het zoveelste re-integratietraject ingaan. Zij hebben vaak te maken met forse beperkingen en hebben daardoor soms de mindset ‘ik ben ziek, ik kan niks’. Maar diegene is naar mij doorverwezen, dus de arts geeft aan dat er benutbare mogelijkheden zijn – zij het soms zeer beperkt. Ook dan moet ik de juiste ingang proberen te vinden. Daarvoor heb je goede gesprekstechnieken nodig en moet je empathie kunnen tonen, ook als iemand boos is. Want je krijgt regelmatig te maken met weerstand in de gesprekken. Door dit werk langere tijd te doen leer je daarmee omgaan, maar het moet misschien ook bij je karakter passen.”

"Elk gesprek dat ik voer is anders, en ik moet steeds weer de aansluiting zoeken bij degene die ik tegenover me heb."

Wat vind je het leukst aan dit werk?

“De klantgesprekken, en dan vooral hoe gemêleerd de groep is waarmee ik afspraken heb. Daar zitten bijvoorbeeld zelfstandigen bij die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hadden en daardoor in de bijstand terecht zijn gekomen, maar ook mensen die nooit hebben gewerkt, mensen met een vluchtverleden, mensen die door scheiding onder het bestaansminimum zijn gekomen, en hoogopgeleide mensen met medische beperkingen. Dus het stereotiepe beeld van alleen laagopgeleide mensen, of mensen die niet willen werken klopt niet. Iedereen kan in een bijstandssituatie terechtkomen door een samenloop van omstandigheden of om fysieke of mentale redenen. Elk gesprek dat ik voer is daardoor anders, en ik moet steeds weer de aansluiting zoeken bij degene die ik tegenover me heb. Dat vind ik heel interessant.”

Meisje en jongen wachten op de bus

En dan werk je ook nog als Orthopedagoog bij Argonaut. Wat houdt die functie in?

“Klopt! Dat doe ik nu ruim 3 jaar. In die rol beoordeel ik of cliënten vanwege lichamelijke of psychische redenen niet in staat zijn om naar school te gaan. Een leerplichtambtenaar moet op basis van de wet namelijk altijd advies inwinnen bij een onafhankelijk arts, orthopedagoog of psycholoog als een cliënt om deze redenen ontheffing wil. Daarvoor heb ik meestal een gesprek met de cliënt en de ouders of verzorgers en analyseer ik beschikbare informatie. Dat kan bijvoorbeeld het dossier van de behandeld psycholoog zijn, of van school, het kinderdagcentrum of een andere betrokken instelling. Op basis daarvan breng ik advies uit aan de leerplichtambtenaar.

Deze rol kwam mede op mijn pad doordat er een tekort aan artsen was. Het grootste deel van de aanvragen heeft een psychologische achtergrond of er is sprake van ontwikkelingsproblematiek. Als orthopedagoog kon ik daarom veel werk uit handen van artsen nemen. Dat gaf ik aan bij Argonaut, en daar stonden ze voor open. Ik heb daarvoor meerdere nascholingen gevolgd, onder andere op het gebied van neuropsychologie en Autisme Spectrum Stoornis. Dit zijn vaak redenen waardoor schoolgang moeizaam verloopt.”

Best veel afwisseling dus. Hoe ziet een werkwerk eruit voor jou?

“Ik werk nu 3 dagen per week, waarvan ik 2 dagen gesprekken met cliënten heb en de andere dag werk ik de adviezen daarvan uit. Daarnaast ben ik contactpersoon voor de gemeente op het gebied van leerplicht en heb ik nog staf-Arbeidsdeskundige-taken die ik tussendoor uitvoer. Ik organiseer bijvoorbeeld intervisie, denk mee over vacatureteksten en werk nieuwe collega’s in. De afwisseling in mijn werk vind ik erg leuk. De hoofdmoot van mijn werk bestaat wel uit gesprekken met cliënten; daar ligt ook echt mijn passie.”

 

Het is vrij solistisch werk. Heb je wel het gevoel dat je onderdeel bent van een team?

“Zeker. De leerplichtonderzoeken doe ik alleen, maar als ik wil overleggen dan kan ik altijd terecht bij collega-artsen en psychologen. En als arbeidsdeskundige werk ik doorgaans samen met onze artsen, zodat in ons advies het Medisch en Arbeidsdeskundig verslag goed op elkaar afgestemd zijn. Daarnaast hebben we standaard eens in de zoveel tijd teamoverleggen en worden er regelmatig personeelsmeeting georganiseerd. Dus ik heb niet het idee dat ik op een eilandje werk, of eenzaam achter mijn computer zit. Dat zou ik ook helemaal niet leuk vinden, als mensenmens.”

 

Wat zou je zeggen tegen mensen die zich oriënteren op dit werk?

“Leerplichtaanvragen beoordelen is natuurlijk maar een klein facet van de orthopedagogie, en hetzelfde geldt voor het werk dat ik als arbeidsdeskundige in opdracht van gemeenten doe. Maar als je dit werk bij Argonaut wil doen, is het cruciaal dat je affiniteit hebt met de gevarieerde doelgroep die bij de sociaal-medische advisering hoort. En dat je goede gesprekstechnieken en rapportagevaardigheden hebt. Daarnaast helpt het als je het leuk vindt om je te verdiepen in wetgeving, want je moet goed weten binnen welk kader je werkt. Je komt bij Argonaut in ieder geval terecht bij een fijne werkgever die veel oog heeft voor kwaliteit, opleiding en ontwikkeling.”

 

Meer weten?

Meer informatie over werken bij Argonaut? Neem contact op met Iris Werkhoven (HR) via 06 82 61 75 91 of werkenbij@argonaut.nl. Of vul onderstaand formulier in.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan