Collega Hannah Putz
Adviseur Sociaal Domein Hannah Pütz

“Bij ieder huisbezoek voel ik nog wat spanning.”

Met meer dan 50 jaar ervaring is Argonaut dé sociaal-medische adviespartner voor gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en centrale overheden. Alle collega’s die hier werken hebben hun eigen achtergrond, expertise en drijfveren. Wat motiveert hen om bij Argonaut te werken? En wat houdt hun werk in? Dat vertellen ze je graag! Het woord is nu aan Hannah Pütz, adviseur Sociaal Domein bij Argonaut.

 

Waarom heb je voor Argonaut gekozen?

“Ik heb in eerste instantie niet specifiek voor Argonaut gekozen. De vacature waar ik op reageerde was van een detacheringsbureau, en de functie bleek bij Argonaut te zijn. Bij Argonaut voelde ik meteen dat ik op m’n plek zat. Dus toen ik na 8 maanden het aanbod kreeg om over te stappen, heb ik daar heel snel ja op gezegd. Nu heb ik hier een vast contract voor 40 uur per week.”

 

Op welk gebied ben je binnen Argonaut werkzaam?

“Ik ben adviseur Sociaal Domein voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat houdt in dat ik advies geef over de noodzakelijkheid van een Wmo-aanvraag, in mijn geval aan de gemeente Amsterdam. Dat zijn bijvoorbeeld aanvragen voor hulp in de huishouding of dagbesteding. Om een goed advies op te kunnen stellen ga ik op huisbezoek en voer ik een gesprek met de aanvrager en soms enkele naasten. Als het nodig is vraag ik ook informatie op bij een arts.”

Man en vrouw schudden hand

Wat is je achtergrond?

“Ik heb sociaalpedagogische hulpverlenging gestudeerd. Dat heet nu social work. Daarna heb ik een tijdje bij beschermd wonen gewerkt, in de kinderopvang en op dagbestedingen. Ik heb zelf ambulante ondersteuning verleend, dus ik heb het werk gedaan waarvoor ik nu indicaties geef. Die ervaring helpt me in mijn werk.”

 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

“Iedere ochtend heb ik huisbezoeken. Na mijn huisbezoek ga ik direct naar het kantoor om mijn gegevens uit te werken. Soms als het een mooie dag is ga ik ook weleens naar het strand en schrijf ik mijn verslag ’s avonds. Die vrijheid heb je, als je maar zorgt dat het werk op tijd af is.

Ik zie cliënten in principe maar één keer. Daarom voel ik ieder huisbezoek nog steeds wat spanning, want ik weet niet bij wie ik de woonkamer binnenstap. Ook voor cliënten ben ik een vreemde die ineens aan tafel zit en naar hun grootste onzekerheden en problemen vraagt. Maar 9 van de 10 keer resulteert dat in een heel leuk gesprek.”

En als het wel een moeilijk gesprek is, kun je dan bij collega’s terecht?

“Ja, we hebben een heel hecht team. Er is altijd wel iemand die met je wil sparren over een lastige casus of over hoe je iets het best kunt verwoorden in je verslag. We krijgen daar ook training in. Ik heb bijvoorbeeld een training over communicatievaardigheden gevolgd en een over omgaan met agressie en weerstand.”

 

Wat is de grootste uitdaging in jouw functie?

“Dat er soms iemand tegenover me zit die duidelijk hulp nodig heeft, maar dat ik toch een negatief advies moet geven omdat de aanvraag niet onder de Wmo valt. Dat vind ik ook wel moeilijk om aan te geven in een gesprek. Het enige dat ik dan kan zeggen is: het valt er gewoon niet onder. En dat is geen uitleg die je accepteert als je echt hulp nodig hebt. Mensen worden nooit echt boos op mij, want ze snappen dat ik de regels niet bepaal. Maar er is wel onbegrip bij ze.”

 

Kun je mensen dan nog wel verwijzen naar een andere vorm van hulp?

“Ja, we moeten altijd alternatieven benoemen. Vaak is dat dan in een andere vorm dan betaalde ondersteuning, bijvoorbeeld hulp van een vrijwilliger. Daar staan mensen minder voor open, dus daar komt soms wel wat weerstand tegen.”

"We hebben een heel hecht team, er is altijd wel iemand die met je wil sparren over een lastige casus of over hoe je iets het best kunt verwoorden in je verslag"

Mis je het ooit nog om zelf zorg te leveren?

“Nee. Bij sommige cliënten denk ik nog wel: jou zou ik best willen begeleiden voor een paar uurtjes per week. Maar over het algemeen: nee, eigenlijk echt niet. Ik heb nu structuur, ik weet wat er van mij verwacht wordt en wat ik moet doen. En eerlijk gezegd vind ik het ook fijn dat ik geen verantwoordelijkheid meer draag over de dagelijkse zorg van iemand. Toen ik nog in het beschermd wonen werkte, maakte ik me ’s avonds in bed nog wel eens druk of het wel goed zou gaan met een cliënt. Ik heb nu nog steeds een grote verantwoordelijkheid, maar dan over iets waar ik veel invloed op heb. Op hoe het met een cliënt gaat heb je veel minder invloed. Mijn werk is nu ook gewoon af aan het eind van de werkdag. Als je met mensen werkt is je werk eigenlijk nooit ‘af’. Toen voelde ik altijd de druk dat ik meer kon doen.”

 

Hoe zorgt Argonaut ervoor dat je binding houdt met de organisatie?

“Er hangt een bijzondere werksfeer, heel persoonlijk. Dat zit ‘m bijvoorbeeld in kleine dingen, zoals dat ik een bos bloemen ontving toen ik net verhuisd was of in leuke personeelsuitjes. Argonaut is ook steeds in ontwikkeling, en staat open voor nieuwe dingen. We hebben nu bijvoorbeeld een vitaliteitsbudget waarmee ik mijn sportschoolabonnement kan betalen.”

Bejaarde man en vrouw praten

Hoe creëer jij jouw eigen carrière binnen Argonaut?

“Er zijn veel mogelijkheden om door te groeien binnen de organisatie, en jezelf ontwikkelen wordt ook aangemoedigd. Als ik straks uitgekeken zou zijn op mijn opdracht in de Wmo in de gemeente Amsterdam, zijn er opties om in een andere regio aan de slag te gaan, of binnen andere wetgeving.”

 

Wat zou jij meegeven als tip aan anderen die zich aan het ontwikkelen zijn binnen dit vakgebied?

“Dat is een moeilijke. Ik zou zeggen: probeer ervoor te zorgen dat het werk voor jou leuk blijft. Je wordt hier vrijgelaten, en dat is voor sommigen best stressvol. En je hoeft het niet alleen te doen: maak gebruik van de kennis van je collega’s.”

Meer weten?

Meer informatie over werken bij Argonaut? Neem contact op met Iris Werkhoven (HR) via 06 82 61 75 91 of werkenbij@argonaut.nl. Of vul onderstaand formulier in.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan