Adviserend en Staf Verpleegkundige Kim Welten

“Tijdens een huisbezoek vertrouw ik op mijn gevoel.”

Met meer dan 50 jaar ervaring is Argonaut dé sociaal-medische adviespartner voor gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en centrale overheden. Alle collega’s die hier werken hebben hun eigen achtergrond, expertise en drijfveren. Wat motiveert hen om bij Argonaut te werken? En wat houdt hun werk in? Dat vertellen ze je graag! Het woord is nu aan Kim Welten, Adviserend en Staf Verpleegkundige bij Argonaut.

 

Hoe ben je bij Argonaut terechtgekomen?

“Na mijn hbo-opleiding verpleegkunde ben ik aan de slag gegaan binnen de wijkverpleging en gehandicaptenzorg. De werkdruk was daar heel hoog, met onregelmatige werktijden, nachtdiensten en veel bereikbaar moeten zijn. In de weekenden was ik eigenlijk alleen maar aan het bijtanken voor de werkweek. Daardoor twijfelde ik of ik wel altijd aan het bed wilde staan. Dus toen een recruiter me benaderde en vertelde over deze andere kant van de zorg, de sociaal-medische advisering, klonk dat heel interessant. Binnen een paar weken was ik gestart en inmiddels ben ik hier 5 jaar in dienst.”

Wat houdt je werk in?

“Ik ben adviserend verpleegkundige en daarnaast staf verpleegkundige. Als adviserend verpleegkundige leg ik onder andere huisbezoeken af bij mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Ik beoordeel of de zorg die ze daarmee inkopen aansluit bij hun ziektebeeld en dus passend en doelmatig is. En of hun pgb-budget besteed wordt waarvoor het bedoeld is. Ik ga in gesprek met de persoon die gemachtigd is om het pgb te beheren en beoordeel of die dit op de juiste manier en in het belang van de budgethouder doet.

Naast die rol ben ik nu sinds 2021 ook staf verpleegkundige. Dat houdt in dat ik – samen met mijn collega die ook staf verpleegkundige is – de spil ben tussen het management en ons team. Wij zijn vraagbaak voor onze collega-verpleegkundigen, werken nieuwe collega’s in, controleren hun dossiers op kwaliteit en organiseren intervisies. Ook hebben we regelmatig contact met de opdrachtgevers, dat zijn vooral zorgkantoren en zorgverzekeraars, en worden we betrokken bij evaluaties.

Meestal ben ik twee dagen per week bezig met huisbezoeken, en mijn andere twee werkdagen besteed ik aan de stafwerkzaamheden.”

Hoe gaat zo’n huisbezoek in z’n werk?

“Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is om niet meteen van wal te steken, maar eerst te landen, contact te maken en te kijken wie er tegenover me zit. Sommige mensen zijn best gespannen voor het huisbezoek, dus die wil ik eerst op hun gemak stellen. Ik leg ze duidelijk uit wat ik kom doen en wat ik van hen verwacht. Vervolgens ga ik met ze in gesprek over hoe het met hen gaat, hoe ze hun budget besteden en of dit naar tevredenheid verloopt. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen.

Verder vertrouw ik tijdens een huisbezoek op mijn gevoel. Ik zet bij de voordeur mijn antennes al aan, en zodra ik de drempel over stap scan ik de hele leefomgeving. Is het verantwoord, is het veilig? Als ik een onderbuikgevoel heb dat iets niet klopt, dat er bijvoorbeeld sprake zou zijn van oneigenlijk gebruik van het pgb-budget, dan probeer ik daar in het gesprek meer informatie over te krijgen. Want ik moet dat wel kunnen onderbouwen in mijn rapportage.”

"Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is om niet meteen van wal te steken, maar eerst te landen, contact te maken en te kijken wie er tegenover me zit."

Het lijkt me best lastig om op basis van zo’n bezoek een advies op te stellen.

“Dat is het ook, want het is echt een momentopname. Ik doe dit werk nu 5 jaar, en het wordt makkelijker. Ik heb inmiddels een duidelijk beeld van wat de opdrachtgever wil weten en ik ken de doelgroepen en bijbehorende problematiek goed, dus kan snel alle informatie ophalen die ik nodig heb. Daardoor heb ik nu ook ruimte om meer diepgang te creëren in mijn gesprekken, bijvoorbeeld door in te gaan op of iemands netwerk overbelast is, of hoe ze de toekomst zien. Zo kan ik ook meer voor mensen betekenen.”

Heb jij je wel eens onveilig gevoeld bij die huisbezoeken?

“Ik heb het tot nu toe nooit meegemaakt. Maar het kan zeker voorkomen, want we moeten mensen soms slecht nieuws geven waar ze weerstand op kunnen geven. Veiligheid is een belangrijk thema voor ons, dus iedereen volgt trainingen over omgaan met weerstand en agressie. Daarin leer je gesprekstechnieken en hoe je in onveilige situaties moet handelen. En als zo’n situatie zich voordoet, dan hebben we daar protocollen voor zodat we onze medewerkers kunnen beschermen. Wat voor mij het belangrijkste is, en wat ik collega’s ook altijd meegeef, is dat je direct weg moet gaan als je een situatie niet vertrouwt. Dan pak je je spullen en vertrek je.”

Wat vind je leuk aan je werk?

“De combinatie van mijn twee rollen maakt mijn werk erg interessant. Als adviserend verpleegkundige ontmoet ik veel verschillende mensen. Achter iedere voordeur tref ik weer een uniek mens met een eigen verhaal. Dat vind ik heel bijzonder. Hierdoor maak ik ook de nodige meters in de praktijk en blijf ik op de hoogte van wet- en regelgeving. Dat helpt mij bij het begeleiden van mijn collega’s. En daarnaast hou ik me als staf verpleegkundige bezig met overstijgende zaken, zoals beleid en processen binnen Argonaut. Zo leer ik de organisatie steeds beter kennen en blijf ik mezelf ontwikkelen. Dat brede takenpakket past goed bij mij.”

 

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

“Het geven van een negatief advies tijdens huisbezoeken vond ik in het begin lastig, maar daar heb ik inmiddels minder moeite mee – zolang ik mijn advies maar goed kan onderbouwen. Wat ik soms wel lastig vind, is dat ik die verschillende rollen heb waar ik tussen moet schakelen. Als onderdeel van de staf moet ik een collega bijvoorbeeld aanspreken op minder functioneren, terwijl ik als adviserend verpleegkundige ook gewoon onderdeel van het team ben. Maar ook daarin krijg ik goede begeleiding, en heb ik veel aan mijn collega die ook deze twee rollen heeft.”

 

Voor wie is dit de perfecte baan?

“Om adviserend verpleegkundige te worden moet je het in ieder geval leuk vinden om bij mensen thuis te komen. En je moet het niet erg vinden om veel in je eentje op pad te zijn, want het is best solistisch werk. Ook moet je echt geïnteresseerd zijn in anderen en nieuwsgierig zijn, want het werk is meer dan alleen een vragenlijstje afvinken.

Iedereen in ons team heeft een achtergrond als verpleegkundige. En dat vind ik eigenlijk wel een vereiste voor dit werk, dat je die kennis en ervaring hebt. De meeste collega’s liepen als verpleegkundige tegen de hoge werkdruk en onregelmatigheid aan, net als ik. Als dat niet meer past in je leven, maar je nog wel in contact wil blijven met mensen die zorg ontvangen, dan is dit een hele mooie baan voor je.”

 

Meer weten?

Meer informatie over werken bij Argonaut? Neem contact op met Iris Werkhoven (HR) via 06 82 61 75 91 of werkenbij@argonaut.nl. Of vul onderstaand formulier in.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan