Leonie Giesen
Adviserend Arts Leonie Giesen

“Deze baan trekt me uit mijn bubbel.”

Met meer dan 50 jaar ervaring is Argonaut dé sociaal-medische adviespartner voor gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en centrale overheden. Alle collega’s die hier werken hebben hun eigen achtergrond, expertise en drijfveren. Wat motiveert hen om bij Argonaut te werken? En wat houdt hun werk in? Dat vertellen ze je graag! Het woord is nu aan Leonie Giesen, adviserend arts bij Argonaut.

 

Hoe ben je bij Argonaut terechtgekomen?

“Via een omweg, eigenlijk. Ik was in eerst instantie van plan om huisarts te worden, maar tijdens de opleiding kwam ik erachter dat dat toch niet bij mij past. Het korte contact met cliënten en de druk om snel beslissingen te maken vond ik frustrerend. Het sociale deel van het werk sprak me wel erg aan, dus zocht ik door naar werk waarin dat een grote rol speelt. Zo kwam ik bij Argonaut en de sociaal-medische advisering terecht.

Deze baan biedt me daarnaast de flexibiliteit om deels op locatie en deels thuis te werken. Ik draai geen diensten en kan parttime werken. Dat zijn allemaal erg fijne ingrediënten voor mij op dit moment met een jong gezin.”

Wat houdt je functie precies in?

“Als adviserend arts zie ik cliënten in het kader van verschillende wetgevingen, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet. Die cliënten hebben bijvoorbeeld een aanvraag gedaan bij de gemeente voor een gehandicaptenparkeerkaart of scootmobiel, of bijvoorbeeld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor een vrijstelling van hun inburgeringsplicht. Ik breng hun relevante medische aandoeningen en beperkingen voor die aanvraag in kaart. En ik toets aan het wettelijke kader of iemand wel of niet aan de voorwaarden voor ondersteuning voldoet.

Het is vervolgens aan de arbeidsdeskundige of de indicatieadviseur om vast te stellen of een bepaalde voorziening – bijvoorbeeld een scootmobiel – het meest geschikt is voor een cliënt. Dat hoort niet bij mijn functie.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag voor jou eruit?

“Heel wisselend. Gedurende de week heb ik op verschillende locaties afspraken met cliënten, voor wisselende wetgevingen. Sommige onderzoeken duren 20 minuten, andere weer een uur. Rond één uur, half twee is mijn spreekuur voorbij. Dan ga ik meestal naar huis om de verslagen uit te werken. Aan het eind van de dag heb ik soms nog een overleg met collega’s.”

 

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

“Dat ik mensen niet altijd blij kan maken met mijn advies. Vaak claimen cliënten dat ze recht hebben op een bepaalde voorziening, maar hebben ze dat op basis van de feiten niet. Ze dragen ook vaak sociale factoren aan, zoals dat ze analfabeet zijn, in een scheiding liggen of alleenstaande ouder zijn. Dat zijn allemaal factoren die veel invloed hebben op hun leven, maar die ik niet mee mag wegen in mijn medisch oordeel. Ik kan ze alleen als context opnemen in mijn advies.

Ik had er in het begin ook wel moeite mee om ‘nee’ te verkopen, omdat ik me vaak zo goed kan inleven in de behoefte. Dat gaat nu makkelijker. Wat helpt is dat ik mijn rol als medisch adviseur meer kan scheiden van mezelf als persoon. In mijn professionele rol stel ik op basis van de feiten een objectief advies op binnen de geldende kaders. Daarnaast helpt het om te bedenken dat een voorziening in zeer veel gevallen niet bijdraagt aan het herstel.”

"In mijn professionele rol stel ik op basis van de feiten een objectief advies op binnen de geldende kaders."

Krijg je steun vanuit Argonaut om daarmee om te gaan?

“Zeker. Als ik twijfel over ‘grijze gebieden’ overleg ik met collega’s. Sowieso hebben we twee keer per maand een overleg met de artsen om te bespreken waar we tegenaan lopen en met een kleiner clubje hebben we iedere maand intervisie. Dan duiken we een middag in wetenschappelijke onderzoeken of bespreken we elkaars dilemma’s. Verder krijgen we veel onderwijs aangeboden. Bijvoorbeeld over de interpretatie van verschillende wetgevingen, over hoe je goed beoordeelt, hoe je omgaat met agressie en weerstand.”

 

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Dat ik zoveel bijzondere mensen tegenkom, met bijzondere verhalen. Mensen die in een woonwagenkamp wonen, of dakloos zijn geweest en hun leven weer op proberen te pakken, mensen die mantelzorger zijn en alle ballen in de lucht weten te houden. Die diversiteit van mensen vind ik heel interessant, dat trekt me uit mijn eigen bubbel.

Ik zie het als een soort kunst om hun situatie – binnen de kaders waaraan ik me moet houden – zo goed mogelijk te verwoorden. Ik voel me haast een schilder met tekst, met als doel dat iemand zich herkent in mijn plaatje. Het schrijven van de verslagen voelt ook als stuk reflectie van wat ik allemaal heb gehoord en gezien die dag.

Wat ik ook heel leuk vind is het begeleiden van coassistenten en nieuwe collega’s. Ik krijg er energie van om een tijdje heel intensief met hen op te trekken en mijn kennis over te dragen. Bijvoorbeeld door ze tips te geven om bij de feiten te blijven terwijl ze toch heel veel voelen bij de mensen die tegenover hen zitten.”

En biedt Argonaut jou interessante doorgroeimogelijkheden?

“Zeker. Twee keer per jaar heb je een groeicyclusgesprek met je leidinggevende waarin je je persoonlijke doelen kunt bespreken. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in andere wetgevingen, of de opleiding tot verzekeringsarts volgen of doorgroeien tot stafarts.

Maar je kunt je baan ook op andere manieren uitdagender en interessanter voor jezelf maken. Dat ik coassistenten begeleid is bijvoorbeeld ook zo ontstaan, doordat ik mijn interesse hiervoor uitsprak.”

Heb je tips voor anderen die geïnteresseerd zijn in de sociaal-medische advisering?

“Zet de vooroordelen over dit werk opzij. De sociaal-medische advisering is een beetje een onbekende sector binnen de medische wereld en heeft niet echt status. Studenten beginnen meestal niet aan de opleiding geneeskunde met de droom om dit werkveld in te gaan. Maar het is een heel waardevol vak. Probeer er dus met een open blik naar te kijken, en laat je verrassen. En als je twijfelt of het iets voor je is, loop dan vooral een dagje mee.”

 

Meer weten?

Meer informatie over werken bij Argonaut? Neem contact op met Iris Werkhoven (HR) via 06 82 61 75 91 of werkenbij@argonaut.nl. Of vul onderstaand formulier in.

Search button

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan