Sociaal medisch onderzoek

U kunt Argonaut terecht voor een sociaal medisch advies. Dit doen wij op verzoek van gemeenten en andere instanties. Na een (lichamelijk) onderzoek kunt u een sociaal medisch advies krijgen. In dit onderzoek beoordeelt een arts of er vanuit een medische aandoening beperkingen bestaan en of deze beperkingen de participatie en/of zelfredzaamheid belemmeren.  

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Het onderzoek begint met een spreekuur. De arts zal u vragen stellen over uw gesteldheid, maar er zal ook aandacht zijn voor niet medische factoren, die van invloed zijn op het functioneren en herstel. Wij hanteren hier de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) voor. Dit is een classificatie waarmee het mogelijk is uw functioneren en eventuele problemen die u ervaart te beschrijven. Factoren die op het functioneren van invloed zijn worden ook vastgelegd. Hierbij kunt u denken aan uw denkvermogen en of u nog zelfstandig kunt schoonmaken. Als het nodig is, zal er ook gericht lichamelijk onderzoek plaats vinden. Bijvoorbeeld bij lichamelijke problemen. Vervolgens zal de arts een indruk vormen van het psychisch functioneren.

Het kan zijn dat de arts aanvullende informatie nodig heeft. Hij kan de informatie opvragen bij uw huisarts, specialist of behandelaar. Dit gebeurt uiteraard met uw (schriftelijke) toestemming.

Bejaarde man en vrouw praten aan tafel

Hoe beoordeelt de arts?

Bij de beoordeling wegen aantal zaken mee, zoals:

  • De arts bekijkt wat de verwachting op de afzienbare termijn (maximaal 6 maanden) is qua herstel.
  • Tijdens het onderzoek bekijkt de arts wat u wel en niet kunt, oftewel, hij stelt vast welke beperkingen u heeft en of deze zullen toenemen of niet.
  • Bij de beoordeling wordt ook gekeken of u bepaalde hulpmiddelen of voorzieningen kunt gebruiken. Hierbij kunt u denken aan krukken, rolstoel of speciaal vervoer.

Het spreekuur wordt geleid door een van onze opgeleide artsen. Omdat wij een erkend leerwerkbedrijf zijn, kan er ook een arts in opleiding aanwezig zijn.

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over het sociaal medisch onderzoek? Neem contact met ons op. Vul het onderstaande formulier in of bel ons via 088 229 80 80. Het beschermen van uw persoonlijke gegevens is belangrijk voor ons. Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het behandelen van uw klacht.

 

Verbeterde leesbaarheid

Hoog contrast

Annuleren
Opslaan